Minder hamstringblessures door speciale oefening

UTRECHT/ZEIST - Een speciale krachtoefening vermindert het aantal hamstringblessures bij amateurvoetballers. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en de KNVB onder ruim 600 voetballers.
Jaarlijks ontstaan in het amateurvoetbal bijna 80.000 hamstringblessures. Dit aantal was voor de KNVB en het UMC aanleiding om een speciale oefening voor de achterste dijbeenspieren te testen. De ene helft van de groep voetballers deed de krachtoefening twee keer per week gedurende dertien weken, de andere helft trainde op de gebruikelijke manier.
Aan het eind bleek dat de voetballers die de speciale oefening deden drie keer minder hamstringblessures hadden opgelopen dan de andere groep. In de getrainde groep waren zes blessures, in de gewone groep achttien.

WETENSCHAP

"Het aantal blessures was niet heel hoog, maar uiteindelijk kreeg bijna tien procent van de voetballers in het onderzoek een hamstringblessure", zegt hoogleraar sportgeneeskunde en hoofdonderzoeker Frank Backx. "Voor het eerst hebben we in Nederland wetenschappelijk aangetoond dat deze veelvoorkomende blessure kan worden bestreden met een eenvoudige spierkrachtoefening die in de praktijk werkt. Ik hoop dat veel trainers de oefening standaard opnemen in hun oefenstof."
De oefening die de voetballers deden heeft de naam 'nordic hamstring exercise'. Een voetballer zit bij de oefening op zijn knieën op de grond, terwijl zijn enkels door iemand anders stevig tegen de grond worden gedrukt. De knielende speler leunt langzaam naar voren, houdt bovenlichaam en heupen recht en remt de voorwaartse beweging af met zijn hamstrings. Als hij dit niet meer vol kan houden, gebruikt hij beide handen om zijn val te breken.

Minder hamstringblessures door speciale oefening

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.