Verdachte bootongeluk Vinkeveen nog zeker dag in de cel

VINKEVEEN - De 49-jarige Arnoud H. uit Oosterbeek die zaterdag betrokken raakte bij een bootongeluk op de Vinkeveense Plassen, blijft nog zeker tot donderdagmiddag in de cel zitten. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van doodslag en wilde hem langer vasthouden, maar de onderzoeksrechter wees dat verzoek woensdag af.
De rechter-commissaris vindt dat er op dit moment geen stevige verdenking is voor doodslag. Omdat het OM direct tegen de uitspraak in beroep is gegaan, wordt pas donderdagmiddag duidelijk of H. alsnog wordt vrijgelaten.
De Oosterbeker was de bestuurder van de speedboot die zaterdag op een andere boot knalde. Twee mannen uit Leusden kwamen daarbij om het leven. De politie arresteerde vijf mensen, maar liet zondag de eerste twee verdachten al vrij. Twee andere verdachten in de zaak kwamen woensdagmiddag vrij. Zolang het onderzoek loopt, blijven vijf mensen verdachte in de zaak.

SNELHEIDSMANIAK

Woensdag werd duidelijk dat Arnoud H. een snelheidsmaniak is. Op de Facebookpagina van de 49-jarige H. uit Oosterbeek staan meerdere filmpjes waarop te zien is hoe hij hard met een boot over het water vaart.
Bij een filmpje van een boottocht op het Amsterdam-Rijnkanaal schrijft hij: "Beetje spelevaren op het Amsterdam-Rijnkanaal". In een ander filmpje is te zien hoe hij met hoge snelheid door een smalle watergang vaart, waardoor het water de naastliggende weilanden instroomt.
H. geeft niet alleen op het water vol gas, ook in de auto houdt hij zich niet aan de regels. Dat blijkt uit een filmpje waarop te zien is dat hij met 170 kilometer per uur achter een ambulance aanrijdt. Hij schrijft daarbij: "Wil je lekker snel naar huis? Bel 112 en meld een ernstig ongeluk!! En dan gewoon er achter aan! Hahaha!"
De politie laat desgevraagd weten alles wat bijdraagt aan beeldvorming rond het ongeluk mee te nemen in het onderzoek. Of de Facebookfilmpjes van H. ook bekeken zijn, wil de politie niet bevestigen.