"Mensen moeten vijvers zelf in de gaten houden"

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Waterschap Vallei en Veluwe roept omwonenden van vijvers en meertjes op om het water goed in de gaten te houden.
In de zomerperiode is de kans op blauwalgen in stilstaand water groot. Omdat het waterschap niet alle wateren kan controleren, doet Vallei en Veluwe een beroep op de bevolking. Blauwalgen kunnen bij mensen huidirritatie en maag- en darmklachten veroorzaken. Dieren kunnen sterven door toedoen van de bacterie.
Als mensen een situatie niet vertrouwen en dit doorgeven aan het schap, komt een waterinspecteur controleren. Binnen een dag is dan duidelijk of het water blauwalgen bevat of niet.
Mocht het water besmet zijn, dan geeft het waterschap dit door aan de gemeente, die vervolgens waarschuwingsborden plaatst. Ook op de websites van waterschappen wordt bijgehouden in welke wateren de bacteriën zitten. In de provincie Utrecht werden recent blauwalgen gevonden in Amersfoort, Bunschoten, Veenendaal, Eemnes, Driebergen en Leusden.
In samenwerking met de provincies is er ook een app voor de mobiele telefoon. Daarop kan per recreatieplas en zwemvijver bekeken worden of het water veilig is om in te zwemmen. De app is gratis te downloaden.

Verslaggever Rik Dogger op zoek naar blauwalg in Amersfoort (1)
Verslaggever Rik Dogger op zoek naar blauwalg in Amersfoort (2)
"Mensen moeten vijvers zelf in de gaten houden"