Boycot raakt tomatentelers Harmelen direct

HARMELEN - Nederlandse exporteurs van groente en fruit naar Rusland hebben nu al te maken met dichte grenzen. Telers in de regio Utrecht merken de gevolgen al.
Rusland boycot de landbouwproducten als reactie op de sancties van de Europese Unie na de vliegramp in Oekraïne. Door de boycot moesten zeker zeventig vrachtwagens de afgelopen dagen al onverrichter zake terugkeren. De prijzen dalen sindsdien enorm.
De gebroeders De Groot uit Harmelen produceren jaarlijks ongeveer negen miljoen kilo tomatentrossen. Door de boycot stapelen de vruchten zich op in het bedrijf.
"We hebben een dagvers product", legt Marcel de Groot uit. "We zijn geen fabriek die de band even stil kan zetten. We kunnen niet zeggen dat we gewoon even niet verkopen, het product moet weg."
De prijzen liggen door de boycot historisch laag, maar lang houden de gebroeders dat niet vol. Land- en tuinbouwers willen een compensatie van de overheid voor de geleden schade. Land- en tuinbouworganisatie LTO gaat kijken wat daar de mogelijkheden voor zijn en wil ook afspraken maken om te voorkomen dat de prijzen nog meer dalen.

Boycot raakt tomatentelers Harmelen