Rabobank ziet huizenprijzen sterker stijgen

UTRECHT - Rabobank verwacht dat de huizenprijzen dit jaar met 0,5 tot 1,5 procent stijgen ten opzichte van 2013. Ook het aantal transacties zit in de lift en zal dit jaar uitkomen op 135.000 tot 145.000. Dat stelt het economisch bureau van de Utrechtse bank in een vrijdag verschenen kwartaalrapport.
Bij het vorige kwartaalrapport dat in mei uitkwam, ging de grootste hypotheekverstrekker nog uit van een prijsstijging van 0 à 1 procent en 130.000 tot 140.000 aan- en verkopen. Het voor dit jaar voorspelde aantal transacties is het hoogste sinds 2008.
"Huishoudens vinden het nu duidelijk een gunstiger moment om actief te worden op de woningmarkt dan in de afgelopen jaren", aldus econoom Pieter van Dalen. Belangrijke oorzaken daarvan zijn in zijn ogen de dalende hypotheekrente en het toegenomen vertrouwen in de woningmarkt.
Het enthousiasme wordt nog wel enigszins getemperd doordat er veel huishoudens zijn die 'onder water' staan. Dat wil zeggen dat de hypotheek hoger is dan de waarde van de woning.
Rabobank denkt dat de opgaande lijn volgend jaar kan worden doorgetrokken. De bank verwacht dan dat de woningverkoop uitkomt tussen 140.000 en 160.000 stuks in combinatie met een prijsstijging van 1 tot 3 procent.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.