Verdachte bootongeluk Vinkeveen had te veel gedronken

VINKEVEEN - Arnoud H. uit Oosterbeek blijft de komende twee weken vastzitten. Dat heeft de rechtbank vrijdagochtend besloten.
De 49-jarige man zou de speedboot hebben bestuurd die zaterdagavond op de Vinkeveense Plassen in aanvaring kwam met een andere boot. Daarbij vielen twee doden, maar H. voer na de botsing door.
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van doodslag en vroeg de rechtbank woensdag om hem langer vast te zetten. De rechtbank gaf geen gehoor aan die wens, waarop het OM in beroep ging en stukken toevoegde aan het dossier. De raadkamer zegt dat die stukken aanleiding waren om het oordeel van de rechter-commissaris aan te passen.

ALCOHOL

In die stukken staat onder meer dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft vastgesteld dat H. op zaterdagavond zeker drie keer zoveel alcohol had gedronken als is toegestaan. Ook de filmpjes op de Facebookpagina van de Oosterbeker waren aanleiding om hem langer vast te houden. Daarop is te zien dat hij regelmatig te hard voer en reed.
Ook neemt de rechtbank het H. kwalijk dat hij als ervaren bestuurder veel te hard voer. Op de plek waar het ongeluk gebeurde, geldt een maximumsnelheid van 6 kilometer per uur. Vast staat dat H. veel te hard ging met zijn speedboot die een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur kan halen, maar hoe hard hij precies ging, is niet bekend. Hij ging volgens het OM in ieder geval dusdanig hard dat de neus van de boot omhoog stak, waardoor het zicht werd belemmerd. Waarschijnlijk voerde hij ook geen verlichting.

Verdachte Arnoud H. blijft de komende twee weken vastzitten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.