Spakenburg start intern onderzoek naar dopinggebruik

BUNSCHOTEN SPAKENBURG - Verschillende betrokkenen van club Spakenburg bevestigen tegenover RTV Utrecht dat er doping is gebruikt in het seizoen 2011/2012. Ook voorzitter Marc Schoonebeek ontkent het dopinggebruik niet.
In NRC Handelsblad deden twee spelers van amateurclub Spakenburg een boekje open over het stelselmatige dopinggebruik. Dat zorgde ervoor dat de Dopingautoriteit de zaak inmiddels in onderzoek heeft.

TRANSPARANT

"Het is een heel verhaal waar we in betrokken zijn", zegt voorzitter Marc Schoonebeek. "We hebben ons voorgenomen om ons open en transparant op te stellen en alle medewerking te verlenen aan een onderzoek. Zelf gaan we ook eerst feiten en gegevens verzamelen, voor we een verdere reactie geven."
Het bestuur erkent dat het hoofd medische zaken van Spakenburg in december 2011 een voedingssupplement in de kleedkamer heeft aangetroffen, dat niet was verstrekt door de medische staf. In dit supplement bleek een verboden bestanddeel te zitten. Het gebruik van
deze voedingssupplementen is toen verboden en volgens het bestuur sindsdien ook niet meer gesignaleerd.

VOORMALIG TRAINER

Voormalig Spakenburg-trainer André Paus ontkent tegenover RTV Utrecht iets van het vermeende dopinggebruik bij zijn oude club af te weten: "Ik concentreerde me op de wedstrijden. Het is de verantwoording van de club." Paus was de trainer van het in opspraak geraakte kampioensteam van 2012.
"Ik wil niks met doping te maken hebben. Ik ben een trainer, geen dokter of politieagent. Er staan in zo'n kleedkamer zoveel potjes, pillen en poeders. Ik hield me niet bezig met wat dat allemaal was", zegt Paus, die tegenwoordig als trainer op Cyprus werkt. "Als je daar inzicht in wilt hebben, dan zou je alles wat binnenkomt moeten controleren. Ook wat spelers privé gebruiken."

PURE ONZIN

Voormalig speler Danny van den Meiracker noemt het verhaal over dopinggebruik "pure onzin" en wil verder niet reageren. "Er klopt gewoon niks van dat bericht en dat zal binnenkort ook duidelijk worden."
Ricky van den Bergh, die destijds bij Spakenburg speelde, verklaart het tegenovergestelde tegenover de Bunschoter. Volgens hem zat de doping gewoon in bidons, die in de kleedkamer stonden. "Ik heb wel eens gezien dat iemand een fles vulde met schepjes van dat spul, maar ik dacht dat het een soort van Extran-poeder was."
De inmiddels 33-jarige ex-prof zou één keer een slok uit zo'n bidon genomen hebben. Na afloop van die wedstrijd werd hij met spoed naar het ziekenhuis vervoerd met acute hartklachten. Eenmaal in het ziekenhuis konden artsen niks vinden.
Spakenburg werd in 2012 kampioen in de topklasse. Spelers zouden het verboden middel methylhexanamine hebben gebruikt.

Voorzitter van Spakenburg Marc Schoonebeek reageert op het dopingverhaal.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.