Dikke Van Dale bestaat 150 jaar

UTRECHT - De Dikke Van Dale, dat zijn hoofdkantoor sinds jaar en dag in Utrecht heeft, bestaat dit jaar 150 jaar. De eerste druk van het woordenboek verscheen in 1864 onder de naam Calisch & Calisch, waarna Johan Hendrik Van Dale al snel een eigen versie maakte.
Sinds de eerste druk van het boek, is de Dikke Van Dale niet onveranderd gebleven. Op het hoofdkantoor in Utrecht wordt er dagelijks gewerkt aan het woordenboek, want er komen nog jaarlijks tientallen nieuwe woorden bij. Dertien edities later is de Dikke Van Dale er daardoor nog dikker op geworden. De complete verzameling woorden telt inmiddels drie boeken.

NIEUWE WOORDEN

Volgens hoofdredacteur Ton den Boom waren het vroeger met name informanten die met nieuwe woorden kwamen, anno 2014 zijn het vooral weblogs en social media die de Nederlandse taal aanvullen. Ook Utrecht heeft invloed gehad op de vulling van het boek, al is het aantal verwijzingen naar de stad niet heel groot.
"In Nederland staat Utrecht bekend vanwege de werfkelders, dus dat woord staat natuurlijk ook in de Dikke Van Dale", vertelt Den Boom. Maar ook het woord 'utrechtenaar' verwijst naar de Domstad. "Dat is een bijnaam voor een homo. Dat woord bestaat al heel lang en dat staat natuurlijk ook gewoon in de Dikke Van Dale."
Het 150-jarig bestaan wordt gevierd met een speciaal jubileumboek vol verhalen over taal. Het is geschreven door bekende taalfanaten als Wim Daniëls, Ronald Giphart en Bart Chabot.

Dikke Van Dale bestaat 150 jaar