Kattenvijfling Leusden met buikjes aan elkaar geboren

LEUSDEN - In Leusden is een siamese kattenvijfling geboren. De katjes zaten bij de geboorte met de buikjes aan elkaar vast. De dierenarts van Sterkliniek in Leusden wist de vijfling met een korte operatie te scheiden. Twee van de kittens hebben het overleefd.
De kittens werden zaterdag geboren. In totaal kreeg moederpoes Luna bij de bijzondere geboorte tien kleintjes. Eigenaar Yozef van 't Klooster wist niet wat hij zag. "Het was al een grote verrassing dat de kittens geboren werden. Toen ik in de kattenbak keek hoorde ik ze piepen. Vijf katjes zagen er gezond uit en de andere vijf zaten aan elkaar vast."

GEVAARLIJKE OPERATIE

Van 't Klooster spoedde zich met de siamese vijfling naar de dierenarts. Die stelde vast dat twee van de vijf kittens al waren overleden. "Het leek logisch om de andere drie te laten inslapen," aldus assistente Brenda Heuperman. "Het is een gevaarlijke operatie, maar de dierenarts wilde het toch proberen. Uiteraard hielden we daarbij de drie nog levende diertjes scherp in de gaten."
De drie katjes konden snel losgesneden worden. Twee kwamen gezond en sterk uit de operatie. De derde was zwakker en overleed een dag later alsnog.

NIEUWE BAASJES

De twee overlevers zijn herenigd met moederpoes Luna en hun vijf broertjes en zusjes. Volgens de dierenarts is het nu belangrijk dat Luna de twee gaat accepteren. "Luna stootte de vijfling in eerste instantie af. Nu deze twee sterke katjes dit avontuur hebben overleefd, moet hun moeder ze wel weer opnemen in het nest."
De zeven kittens moeten nog acht weken bij Luna blijven. Baasje Van 't Kooster is wel alvast op zoek naar een goed thuis voor de katjes.

In Leusden is een siamese kattenvijfling geboren.