Telers bereid tot donatie overtollige productie aan voedselbank

PROVINCIE UTRECHT - Groente- en fruittelers zijn bereid hun overtollige productie aan voedselbanken te leveren. De EU moet dan wel akkoord gaan met het gecoördineerd uit de handel halen van een deel van de voorraad.
Door de Russische boycot zijn er overschotten en dalen de prijzen met wel 80 procent. Donderdagmiddag is in Brussel door de EU-landen overlegd over maatregelen voor de groente- en fruitsector.
De Amersfoortse voedselbank heeft aangegeven de geschonken groenten en fruit met open armen te ontvangen.

APPELMOES

Boer Cornelis Uijttewaal uit 't Goy heeft zo'n vijftien hectare appels en peren op zijn land staan. Over een week wordt het fruit geoogst, maar de kans is groot dat hij een groot deel niet kan verkopen. Veel van het fruit dat Uijtewaal produceert gaat naar Rusland. Vanwege het importverbod in dat land dreigt zo'n 30 tot 40 procent in sap of appelmoes terecht te komen, maar dat levert hem nauwelijks iets op.
Nederlandse boeren willen graag financieel gecompenseerd worden voor de inkomsten die ze door de Russische boycot mislopen. Daar willen ze best wat tegenover stellen, zoals een donatie aan de voedselbank.
Marcel Kramer van de Voedselbank Amersfoort hoopt dat de groente- en fruitboeren permanent aan hem kunnen leveren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.