OM wil serie-insluiper vier jaar en acht maanden de cel in zien

PROVINCIE UTRECHT - Het Openbaar Ministerie wil dat een serie-insluiper bij bejaarden in de provincie Utrecht vier jaar de cel in gaat en ook nog een oude straf van acht maanden gaat uitzitten.
De 34-jarige man stond voor de rechter omdat hij in zeker zes verzorgingstehuizen heeft ingebroken in onder meer Soest, Baarn en Amersfoort. Hij pikte daar met name portemonnees en handtassen van bejaarden.
De man zat tijdens het plegen van de diefstallen in een proeftijd van een eerdere straf. De officier van justitie wil dat hij daarom naast de straf voor de insluipingen ook nog acht maanden de cel in gaat voor zijn eerdere vergrijp.
De man zelf zegt dat hij van kinds af aan al steelt en hulp nodig heeft. Uit rapporten blijkt dat hij drugsverslaafd is maar zelf zegt de man dat die verslaving los staat van zijn neiging om te stelen. Hij zou schulden hebben gehad.
De man heeft twaalf insluipingen bekend in de periode tussen februari en april van dit jaar. De buit varieerde van enkele tientjes tot honderden euro's.

VOORDEUR

Eén van de slachtoffers is de 73-jarige Anneke van Dijk, die bijna blind is. Zij woont in verzorgingstehuis Haltna Huis in Houten. Haar tas werd gestolen, terwijl ze gewoon in haar woning was.
"De voordeur, die openstond, zag ik een stukje open- en weer dichtgaan. Ik dacht dat het door de wind kwam en heb er verder geen aandacht aan geschonken", zegt Van Dijk, op wie het incident veel indruk maakte. "Ik ben hier beschermd gaan wonen, omdat ik bijna niets zie. Toch voel ik me hier niet veilig."
Paula van Cuijk, manager van het Haltna Huis, baalt ervan dat de serie-insluiper in haar complex heeft toegeslagen. De dief kon het bejaardenhuis zomaar binnenlopen. Dat is amper te voorkomen, denkt Van Cuijk. "Mensen hebben de hele dag toegang, we willen geen gesloten inrichting zijn waar mensen moeten aanbellen."

BEWAKING

Extra bewaking is geen optie, wel probeert Van Cuijk haar bewoners extra attent te maken op inbraakveiligheid. "We waarschuwen cliënten om de deur dicht te doen als ze weggaan en niet zomaar open te laten staan, dat soort dingen."
De insluiper werd herkend nadat opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht bewakingsbeelden van hem had getoond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.