Magnetische velden Uithof-trams getest in Nieuwegein

NIEUWEGEIN - De trams van de Uithoflijn zijn vrijdag begonnen aan een serie testritten in Nieuwegein. De bouwers van de tramlijn willen weten hoe groot de magnetische velden zijn die de voertuigen opwekken. Dat is van belang omdat de trams vlak langs het UMC Utrecht rijden.
De onderzoekers willen problemen met medische apparatuur voorkomen: "Bij het UMC zijn ze bezig met geavanceerde apparatuur. Dat betekent dat mensen straks aan de scanner hangen terwijl ze bestraald gaan worden. Als wij dan met een tram langskomen zonder maatregelen dan kan die scanner van zijn koers afgeduwd worden en dat willen we natuurlijk niet."
De magnetische velden rondom de trams worden voornamelijk veroorzaakt door de elektrische voeding. Door die aan te passen, worden de velden een stuk kleiner en minder schadelijk. In Nieuwegein wordt op een stuk afgesloten tramspoor getest of de ingreep werkt.
De metingen in Nieuwegein duren tot en met aanstaande maandag. Als alles volgens planning verloopt, rijden de trams naar de Uithof vanaf 2018.

RTV Utrecht-verslaggever bij testgebied trams in Nieuwegein