Emotionele vredesdemonstratie Palestina Utrecht

UTRECHT - De demonstratie voor Palestina die zondag rond 15.30 ten einde liep op het Vredenburg, verliep emotioneel en was rustig.
Niet alleen pro-Palestijnse deelnemers liepen mee, ook waren er rabbijnen aanwezig. Zij spraken zich nadrukkelijk uit tegen het geweld dat Israël gebruikt tegen het Palestijnse volk in de Gazastrook. De rabbijnen benadrukten dat mensen het conflict niet moeten zien als een oorlog tussen joden en moslims, maar tussen de staat Israël en Hamas.
Het aantal deelnemers lag volgens de politie om 14.30 uur rond de 250. Op Facebook meldden zeker 900 gebruikers zich aan voor de tocht. Mogelijk bleven veel mensen thuis door de regen. Om die reden werd het programma ingekort.

SPREKERS

Op een podium op het Vredenburg waren sprekers te horen. Deelnemers liepen daarna een vredesmars. Rond 14.30 uur startte een demonstratieve tocht door de binnenstad. De organisatie, maar ook de gemeente en de politie, hamerden op een nette bijeenkomst. Opruiende teksten, kleding om niet herkend te worden, en vlaggen van IS, Hamas en met hakenkruisen waren daarom niet toegestaan.

VLAGGEN

Organisatoren van het Facebookevenement vroegen deelnemers vlaggen van allerlei landen mee te nemen. "Kom met alle vlaggen die je hebt: Palestijnse, Nederlandse, Somalische, Turkse, Marokkaanse, Bosnische, Surinaamse, Pakistaanse, Indonesische en overige vlaggen. Het is de bedoeling dat wij laten zien dat Palestijnen worden gesteund door alle landen."