Utrechtse studente zwemt naar eiland na schipbreuk

UTRECHT - De Utrechtse studente geneeskunde Els Visser is één van de overlevenden van een bootongeluk in Indonesië. De vrouw zwom en dobberde uren in het water voordat ze werd gered.
Visser wilde met de boot vanaf Lombok naar Komodo varen maar de boot kreeg motorpech en liep bij het eiland Sumbawa op een rif. "Toen in de ochtend, rond een uur of elf, twaalf, ging de grote boot toch meer zinken", zegt ze tegen RTV Utrecht.
"We besloten dat we wel iets moesten doen en in de verte zagen we een eiland. Daarom besloten we met zijn allen om in het kleine reddingsbootje naar het eiland te gaan, de helft peddelend en de anderen zwemmend", zegt Visser.
"Omdat het niet echt snel ging met het reddingsbootje, omdat het peddelen ontzettend zwaar was, de golven hoog waren en het stormde, ben ik gaan zwemmen naar een eiland samen met wat anderen", aldus de geneeskundestudente.

STROMINGEN

"Toen hebben we de hele dag gezwommen en hebben we aan het eind van de dag het eiland bereikt." Volgens de vrouw was het erg zwaar vanwege de stromingen, hoge golven en de wind. "Maar op dat moment kun je je nog maar op één ding focussen: dat je naar het eiland moet."
De volgende dag werd de uitgeputte studente samen met andere opvarenden gered door een boot. De schipper zag de drenkelingen toen ze met hun reddingsvesten zwaaiden. De Utrechtse studente herstelt nu in een hotel in Bima op het Indonesische eiland Sumbawa.
In totaal had het schip 25 opvarenden aan boord. Drieëntwintig mensen, onder wie vijf Nederlanders zijn tot nog toe gered. Aan boord waren naast de Indonesische bemanning ook toeristen uit Nieuw-Zeeland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.
Naar twee opvarenden wordt nog gezocht. Mogelijk zijn ook zij naar een eiland gezwommen. Het is niet duidelijk waar de vermisten vandaan komen.