CNN: Utrecht 's werelds beste fietsstad

UTRECHT - De Amerikaanse nieuwsorganisatie CNN heeft Utrecht uitgeroepen tot de beste fietsstad van de wereld. De zender heeft de lijst gebaseerd op de uitkomsten van een onderzoek van de Deense organisatie Copenhagenize, waar Utrecht op de derde plek komt.
Copenhagenize plaatst Utrecht na Amsterdam en Kopenhagen, maar dat is volgens CNN niet terecht. "Lijsten zoals deze beginnen traditioneel met Amsterdam en hoewel de grootste stad van Nederland absoluut fietsvriendelijk is, plaatsen we de stad toch lager vanwege de hordes aan wiebelende toeristen op felrode gehuurde fietsen."
"In plaats daarvan vertrekken we in zuidoostelijke richting naar Utrecht, een stad die terecht claimt dat het de beste bestemming voor tweewielers is op deze aardbol", aldus CNN.
De zender noemt de plannen voor de grootste fietsenstalling ter wereld die momenteel bij het station wordt gebouwd. Ook zegt CNN dat in Utrecht meer dan 50 procent van de bezoekers aan de binnenstad met de fiets komt.

AMBITIE

Landschapsarchitectuurbureau Copenhagenize vindt dat Utrecht wel wat meer ambitie mag tonen. "De stad moet nu de volgende stap zetten en aantonen dat ze de daadwerkelijk de leider is van fietssteden, niet alleen nu, maar ook in de toekomst."
Na Utrecht roemt CNN de Spaanse stad Sevilla, die op de lijst van Copenhagenize op de vierde plek komt. De lijst is gemaakt door medewerkers van het bureau, dat is gespecialiseerd in fietsinfrastructuur. De bedoeling was dat de lijst alleen voor intern gebruik was, maar op verzoek heeft het bedrijf de lijst openbaar gemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.