Overschot van telers naar voedselbank

SCHALKWIJK - Boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland gaat vrijwel zeker een deel van het voedsel dat door de Russische boycot uit de markt wordt gehaald, leveren aan voedselbanken.
Voedselbanken Nederland heeft daarvoor verregaande gesprekken gevoerd met LTO om
de levering logistiek mogelijk te maken. Dat zei Salomon Querido van het in Houten gevestigde Voedselbanken Nederland dinsdag.

GOED GESPREK

"Het was een goed gesprek en beide partijen willen zo snel mogelijk tot een oplossing komen'', zegt Querido. De bal ligt op dit moment bij de Nederlandse overheid, meldt de verantwoordelijke voor de voedselwerving van de hulporganisatie. "De overheid moet de administratieve procedures die komen kijken bij het uit de markt halen van voedsel zo veel mogelijk beperken of wegnemen.''
Sinds vorige week zijn Voedselbanken Nederland en LTO in gesprek om overgebleven voedsel te leveren aan voedselbanken. Brussel besloot maandag 125 miljoen euro uit te trekken voor het uit de markt halen of niet oogsten van een groot aantal tuinbouwproducten. Daarmee
kregen de twee partijen groen licht om hun plannen uit te voeren.

AAN TAFEL

Vrijdag zal volgens Querido het ministerie van Economische Zaken bekendmaken hoe het beleid van Brussel gaat uitvoeren. Dan wordt mogelijk meer bekend welke financiële middelen het daarvoor beschikbaar stelt. LTO en Voedselbanken Nederland zitten begin volgende week weer aan tafel, meldt Querido.
Een woordvoerder van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken noemde het voornemen van LTO Nederland 'een positief geluid'. "Wij nodigen vertegenwoordigers van Voedselbanken Nederland en LTO op korte termijn uit om te kijken hoe wij uit de markt genomen groenten en fruit een zo goed mogelijke bestemming kunnen gaan geven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.