Mitros zet anti-kraak huurders massaal op straat

UTRECHT - De bewoners van antikraakwoningen in flats op Eiland 8 aan de Rooseveltlaan en de Auriollaan in Utrecht balen behoorlijk. Woningbouwvereniging Mitros wil dat de 110 huishoudens voor eind november hun antikraakwoningen verlaten. En dat terwijl de bewoners in juni nog een brief kregen dat er geen concrete renovatieplannen waren.
De studenten en starters hadden kunnen weten dat ze ooit op korte termijn hun huis uit zouden moeten. Huurovereenkomsten van anti-kraakwoningen kunnen eenzijdig worden opgezegd met een opzegtermijn van drie maanden. Maar bewoners zeggen in juni nog een brief van huisvestingsgroep Wolf te hebben gekregen dat er geen renovatieplannen waren.
De huurders zijn dan ook vooral ontstemd over de manier van voorlichten van Mitros. Bewoonster Rosanne Bezemer: "Het gaat om de communicatie die ervoor is geweest. Dat altijd het idee is gewekt van 'de plannen zijn onduidelijk, we veranderen het steeds, we weten niet wat er aan de hand is'. Zelfs een paar weken geleden kregen we nog een mail van: 'Oh ja, we weten nog niks hoor de plannen zijn nog onduidelijk. Dat móet wel een leugen zijn geweest.'"

MITROS

Een woordvoerder van Mitros vindt niet dat bewoners voor de gek zijn gehouden: "Het is nooit zo geweest dat wij hebben gezegd: 'Oh. Het gaat nog heel lang duren.' Wij hebben geen indicatie gegeven over de duur dat mensen hier nog kunnen wonen. Het enige dat ze weten is: drie maanden van tevoren laten we het jullie weten."
Mitros wil begin 2015 aan de slag met de flats. Daarom moeten alle bewoners voor 1 december een nieuw dak boven hun hoofd vinden. Mitros gaat niet helpen met zoeken naar nieuwe woonruimte.
Rosanne Bezemer denkt niet dat iedereen begin december een nieuw huis heeft: "Daar is natuurlijk totaal niet over nagedacht. Dat zijn zoveel mensen die dezelfde soort huizen zoeken, veel stellen die samenwonen en wat ruimte nodig hebben of vriendengroepen, dat gaat allemaal niet lukken natuurlijk. Ik heb echt geen idee waar we heen moeten nu."