Draaiorgelfestival in Utrechtse binnenstad

UTRECHT - In Utrecht staat dit weekend vol draaiorgels. In de stad is een meerdaags festival, waarmee de organisatie, de landelijke draaiorgelvereniging KDV, wil laten zien hoe belangrijk deze instrumenten zijn in de Nederlandse geschiedenis.
De cultuur om met een orgel door de straten te trekken en met het zogenoemde mansbakje geld op te halen, is typisch Nederlands. Tegenwoordig zijn er nog maar een paar mensen die dit beroepsmatig doen, onder wie de Utrechtse orgelman Joop Budding. De KDV is bezig om deze cultuur op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO te krijgen.
De grotere orgels staan op zondag verspreid in de binnenstad. Op zaterdag zijn er kleine exemplaren. Zaterdagmiddag is bovendien een draaiwedstrijd aan één van deze orgels voor kinderen bij het stadhuis. Gedurende het hele evenement staat op de Neude een spiegeltent met een dansorgel.
Het festival wordt vrijdagavond geopend in museum Speelklok, met een concert door het kerkorgel van de Buurkerk en twee draaiorgels. Het orgelweekend in Utrecht duurt tot en met zondagavond. Voor Utrecht is gekozen, omdat in deze stad het door de KDV opgerichte museum Speelklok staat.

Utrechter Joop Budding: één van de laatste beroepsorgelmannen