Monstransrover veroordeeld wegens dealen

UTRECHT - Marco K, een van de mannen achter de monstransroof van vorig jaar in het Utrechtse museum Catharijneconvent, is in België gestraft voor het dealen in drugs. Hij kreeg vrijdag 12 maanden cel en 6000 euro boete.
Zijn 24-jarige broer, die een drugshandel runde in Hasselt, werd veroordeeld tot dezelfde celstraf en boete. De 26-jarige K. hield zich in België schuil nadat hij dit voorjaar niet was teruggekomen van proefverlof in Nederland.

BESCHADIGD

Marco K. was betrokken bij de spectaculaire monstransroof. Hij was degene die de houder voor hosties bewaarde en ermee naar België reed. De monstrans, met een waarde van een kwart miljoen euro, werd uiteindelijk beschadigd teruggevonden.
Als K. zijn straf heeft uitgezeten of om een andere reden op vrije voeten komt, wordt hij overgedragen aan Nederland. Hij moet namelijk nog een deel van zijn straf voor de monstransroof uitzitten.
Hij kreeg in eerste instantie 17 maanden celstraf en zat aan het einde van zijn detentie maar werd onlangs in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf.