Van Mossel neemt Koops niet over, curatoren zoeken kopers losse delen

PROVINCIE UTRECHT - Autodealerbedrijf Van Mossel Groep, eigenaar van onder andere het Mega Occasion Centrum Utrecht, is afgehaakt om zijn failliete branchegenoot Koops Furness in zijn geheel over te nemen. De risico's daarvan waren te groot, zei Eric Berkhof, algemeen directeur bij Van Mossel, maandag.
De curatoren wilden volgens hem uiterlijk 12 uur maandag antwoord. "Ik heb ze zondagavond laten weten dat we afzien van een overname van de onderneming in zijn geheel", aldus Berkhof.
Koops Furness heeft in Midden-Nederland vestigingen in onder meer Amersfoort, Utrecht en Bunschoten. De curatoren zullen in de komende weken proberen voor zo veel mogelijk levensvatbare bedrijfsonderdelen kopers te vinden. Er wordt daarbij ook nadrukkelijk gekeken naar de belangen van de bijna 1200 personeelsleden, zo lieten de curatoren Alice van der Schee en Rob Boers maandag weten.
Koops Furness heeft ongeveer 70 verkoop- en servicepunten, waaronder 30 Fiatvestigingen. Ook voert het bedrijf onder meer de merken Alfa Romeo, Ford, Kia, Land Rover en Mitsubishi. Daarnaast is Koops Furness eigenaar van een aantal schade- en truckbedrijven en is het de grootste DAF-dealer van Nederland.
Dat laatste bedrijfsonderdeel is een van de redenen waarom Van Mossel afzag van een overname. De prijsstellingen en winstmarges bij het DAF-onderdeel zijn volgens Berkhof structureel te laag om het onderdeel rendabel te maken. Ook de huurlasten van de onderneming vormden een probleem.
Van Mossel, een van de grootste autodealers in Nederland, werd door marktkenners gezien als de belangrijkste kandidaat om Koops Furness over te nemen. De onderneming is na Pouw het tweede grote autodealerbedrijf dat dit jaar in grote financiële problemen is geraakt, onder meer door teruglopende autoverkopen in Nederland. Verschillende bedrijfsonderdelen werden vorige week failliet verklaard.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.