OM eist miljoenen van veroordeelden in zaak-Shabab

UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT - Justitie wil miljoenen hebben van de familie achter de Utrechtse coffeeshop Shabab. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er in de coffeeshop megawinsten geboekt met illegale drugshandel. Dinsdag dient een rechtszaak over het afpakken van het crimineel vermogen.
Alleen al van eigenaar Mimoun T. probeert het Openbaar Ministerie 11 miljoen euro terug te vorderen. Ook vijf andere familieleden van T. worden door justitie 'geplukt'. Van hen wil het OM bedragen tussen de acht en negen ton per persoon hebben.

DRUGSHANDEL

Mimoun T. zit momenteel een gevangenisstraf van tweeënhalf jaar uit voor drugshandel. Samen met een aantal familieleden runde hij Shabab, een goedlopende coffeeshop aan de Vleutenseweg in Utrecht. De zaak werd in november 2012 gesloten na een inval.
In panden in Utrecht en Breda vond de politie zo'n 200 kilo softdrugs en ruim 6 ton aan contant geld. Naast T. kregen nog elf andere verdachten straffen opgelegd.

BUITEN DE BOEKEN

T. en zijn medeverdachten hielden veel geld dat in de coffeeshop werd verdiend buiten de boeken. Shabab hield zich ook niet aan de gedoogvoorwaarden, die inhouden dat er maximaal een halve kilo softdrugs op voorraad mag zijn. Het Openbaar Ministerie vermoedt bovendien dat T. ook buiten de coffeeshop om in drugs handelde.