Onderzoeksrapport: Motorverbod Lekdijk onhaalbaar

LOPIK - Motorrijders mogen op de Lekdijk blijven rijden. Omwonenden klagen al jaren over het lawaai van de vele motoren die er vaak op mooie dagen rijden. Ook gebeuren er volgens hen veel ongelukken. Vanwege de klachten is er onderzoek gedaan in opdracht van de gemeenten Lopik, Schoonhoven en Bergambacht.
In het onderzoeksrapport staat dat er 'onvoldoende juridische basis' is om motorrijders te weren. Omdat de klachten vooral tijdens mooie dagen binnenkomen, zijn de metingen ook op die momenten uitgevoerd.
De resultaten werden door de Omgevingsdienst Midden Holland ingevoerd in een rekenmodel en verwerkt en gepresenteerd in een officieel rapport. Daaruit blijkt dat de feiten niet overeen komen met de beleving van de bewoners.
"Op basis van de geluidsberekening is er onvoldoende juridische basis om op grond van de wegenverkeerswetgeving een inrijverbod voor motoren in te stellen. Daarnaast is er gekeken of er andere handvatten zijn om maatregelen te treffen", zo staat in het rapport.
"Een andere mogelijkheid om een inrijverbod voor motoren in te voeren zou het argument van verkeersveiligheid kunnen zijn. Het aantal geregistreerde (verkeers)ongevallen op de Lekdijk is echter niet hoger dan op andere wegen", zo schrijven de onderzoekers. De politie had Lopik ook al geadviseerd om geen inrijverbod in te voeren in verband met capaciteit en prioriteit.
Motorbond KNMV vindt dat motorrijders hun verantwoordelijkheid moeten nemen door rekening te houden met andere weggebruikers en de bewoners. De bond pleit voor betere handhaving door de overheid. Ook is de KNMV betrokken bij het plaatsen van borden die motorrijders aanmoedigen hun rijgedrag aan te passen.
Lopik gaat de onderzoeksresultaten bespreken met bewoners. Volgens de gemeente zijn alle opties nog open.

Motorverbod Lekdijk onhaalbaar

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.