Festival Spoffin mag toch niet in Elleboogkerk

AMERSFOORT - Spoffin is zwaar teleurgesteld in de gemeente Amersfoort. Het straat- en locatietheaterfestival mag tijdens de komende editie geen gebruik maken van de voormalige Elleboogkerk.
Volgens Spoffin was dit wel toegezegd, maar de gemeente wil het pand verkopen en zou een naheffing van de fiscus vrezen. De geplande voorstelling RULE van Emke Idema moet nu worden verplaatst naar de Johanneskerk.
Zeven jaar geleden brandde de Elleboogkerk, met daarin het Armandomuseum, af. In 2011 startte de herbouw van het monumentale pand, maar het gebouw heeft daarna altijd leeg gestaan. Spoffin zou er voor het eerst weer gebruik van gaan maken.
De festivalorganisatie is naar eigen zeggen sinds februari 2013 met de gemeente in gesprek geweest over incidenteel gebruik van de kerk. De reden waarom het niet door kan gaan, is volgens Spoffin complex. "Juridisch adviseurs van de gemeente menen dat Amersfoort het risico loopt te maken kan krijgen met een forse naheffing van de belastingdienst zodra het gebouw in gebruik genomen wordt vóórdat het is verkocht."
Directeur Alfred Konijnenbelt van Festival Spoffin is ernstig teleurgesteld. "De kerk staat sinds de herbouw leeg. Het college van burgemeester en wethouders heeft na lang nadenken in mei besloten om het gebouw te verkopen en het in afwachting van een koper beschikbaar te stellen voor incidenteel gebruik. Het is wel erg raar dat er nu op het laatste moment toch nog een juridisch obstakel blijkt te zijn, die er mogelijk toe leidt dat de kerk nog tot in lengte van jaren leeg staat."
Volgens wethouder Pim van den Berg is het financiële risico te groot en wist Spoffin dat dit speelde. De gemeente maakt volgens hem kans op een naheffing van 'enkele tonnen' als het pand voor verkoop al is verhuurd. Hij stelt dat de gemeente nog zoekt naar een oplossing om langdurige leegstand te voorkomen.

Verslaggever Marc van Rossum du Chattel over Spoffin

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.