Perentelers zoeken steun in eigen land na Russische boycot

BUNNIK - De problemen van Utrechtse fruittelers na de boycot door Rusland beginnen zorgwekkend te worden. Fruitboeren in de Kromme Rijnstreek vragen streekbewoners daarom om fruit uit de eigen regio te verkiezen boven fruit dat door supermarkten wordt geïmporteerd.
Om de getroffen telers, kwekers en boeren te steunen worden Nederlanders op sociale media onder de noemer #samensterk opgeroepen om meer groente, fruit, zuivel en vlees uit eigen land te kopen. Ook zijn er campagnes voor producten als de conference-peer, die met name in het Kromme Rijngebied veel wordt geteeld.
ÉÉN PEER PER WEEK
Rusland neemt normaal gesproken zo'n veertig procent van de Nederlandse perenproductie af. De gemiddelde Nederlander eet volgens onderzoek maar acht peren per jaar. Perentelers hopen dat dat aantal kan stijgen naar gemiddeld één peer per week.
Nu Rusland geen groente en fruit uit Nederland meer invoert, dreigen de telers met enorme overschotten te blijven zitten. Bovendien geldt de Russische boycot ook voor andere delen van Europa, waardoor de producten uit die landen massaal op de Nederlandse markt kunnen komen.

ONDER DE KOSTPRIJS

Voor fruittelers geldt dat de oogst na een jaar van investeren het moment is waarop er geld terugverdiend kan worden. Het handelsembargo treft de agrarische sector daarom hard. Het risico bestaat dat telers hun waar onder de kostprijs moeten verkopen. Eventuele steun van de EU moet over zoveel delen van Europa worden verdeeld, dat de kans bestaat dat individuele telers er weinig van terugzien.

Fruitteler Westeneng in Bunnik op Radio M Utrecht
Woordvoerder Nederlandse Fruittelers Organisatie op Radio M Utrecht
Nieuwe acties tegen dumpprijzen fruit