Strouken: "Tover Zwarte Piet om tot roetpiet"

UTRECHT - Om de angel uit de discussie rond Zwarte Piet te halen, zou het helpen als de metgezel van Sinterklaas voortaan alleen zwarte vegen schmink opheeft en zo omgetoverd wordt tot roetpiet. Dat stellen het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed en de Stichting Nationaal Sint Nicolaas Comité.
Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur in Utrecht en Frits Booy van het Sinterklaascomité brengen volgende week een essay uit met uitleg over de herkomst van Zwarte Piet.
In het essay zetten zij feiten en meningen over het verleden van Zwarte Piet op een rijtje. Ook hebben zij nagedacht over de toekomst van de knecht van Sinterklaas. Daarbij roepen zij iedereen op tot wederzijds begrip en verdraagzaamheid: "We kunnen nu eenmaal niet allemaal in elk opzicht onze zin krijgen."
Strouken en Booy zien verschillende oplossingen voor de huidige ophef, zoals het weglaten van de krulpruik en de rode lippenstift. Ook zouden er meer historische figuren zoals matrozen, lakeien en soldaten in de stoet mee moeten lopen. Dat was in het verleden ook zo.
Verder denken Strouken en Booy dat het zou helpen als Zwarte Piet zijn gezicht met roetvegen is bedekt en niet met de traditonele dikke laag zwarte verf. Om herkenning te voorkomen kunnen mensen dan gebruik maken van pruiken, snorren en baarden.