Gemeente wil meer toezicht bij Ondernemersfonds Utrecht

UTRECHT - De gemeente Utrecht wil dat er voortaan bij het Ondernemersfonds Utrecht (OFU) scherper op de aanbestedingsregels wordt gelet. Ook moet een Raad van Toezicht voorkomen dat er nog een keer tonnen worden uitgegeven aan opdrachten bij familieleden van bestuursleden. Dat gebeurde bij de Vereniging Parkmanagement Papendorp die geld ontving van het Ondernemersfonds Utrecht.
Het geld van het OFU komt van bedrijven in Utrecht door middel van een extra heffing op de onroerendezaakbelasting en wordt verdeeld over 61 gebieden. De Vereniging Parkmanagement Papendorp maakte ook aanspraak op geld van het fonds maar dat ging helemaal mis.
De vereniging kocht volgens de gemeente een marketingopdracht van 180.000 euro aan bij het bedrijf van de voorzitter. Ook een broer van een bestuurslid kreeg een opdracht van 478.000 euro.

RAPPORT OVER VPP GEHEIM GEHOUDEN

Dat het niet goed ging bij de vereniging die de belangen behartigt van bedrijven op Papendorp is duidelijk. Volgens de gemeente handelde het bestuur van de VPP 'onreglementair, onzorgvuldig en onbehoorlijk'. Het gehele bestuur is inmiddels dan ook opgestapt.
Een rapport over de zaak blijft vooralsnog echter geheim want onderzoeksbureau Grant Thornton weigert het onderzoek openbaar te maken. De gemeente is het daar niet mee eens en blijft proberen het rapport in de openbaarheid te krijgen. Wethouder Kreijkamp: ""De insteek van de gemeente is dat het openbaar moet zijn. Dat er openbaar moet worden verantwoord hoe er met geld wordt omgegaan."

TERUGVORDERING

Het OFU is op dit moment bezig 145.000 euro terug te vorderen van de Vereniging Parkmanagement Papendorp. Los daarvan probeert het fonds 70.000 terug te krijgen van een bedrijf in Lage Weide dat van een bestuurslid bleek te zijn. Ook een opdracht voor reclameborden in Kanaleneiland voldeed niet aan de regels en ook hier probeert het OFU het geld terug te vorderen.
Het fonds zegt stappen te ondernemen om onterechte uitgaven in de toekomst te voorkomen. Zo moeten aanvragen voortaan worden getoetst aan aanbestedingsregels en moet er meer controle komen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door een Raad van Toezicht van ondernemers aan te stellen. Die is er op dit moment namelijk nog niet.

Wethouder Kreijkamp: "Minimaal twee offertes bij grote opdrachten"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.