"Utrecht moet leren van fiasco Culturele Hoofdstad"

UTRECHT - De Utrechtse politiek moet alsnog grondig uitzoeken waarom Utrecht geen culturele hoofdstad van Europa is geworden. Daarvoor pleit een groep kunstenaars uit de Domstad.
Utrecht wedijverde anderhalf jaar geleden met Den Haag, Leeuwarden, Eindhoven en Maastricht om het jaarlijkse kunstevenement in 2018 naar de stad te halen, maar bereikte niet eens een plaats bij de laatste drie. Gedeputeerde Mariëtte Pennaerts beloofde direct dat er lessen zouden worden getrokken uit de mislukking, maar daarna bleef het stil.

EVALUATIE NODIG

De Utrechtse kunstwereld startte daarom een eigen onderzoek. Hoogleraar Kunst en Economie Giep Hagoort interviewde zeven betrokken kunstenaars en publiceerde maandag de resultaten. "De kunstenaars uit mijn onderzoek vinden evaluatie nodig, want we hebben er veel energie in gestoken," zegt hij. "Daar moeten wij van leren en daar moet de stad Utrecht van leren."
Het rapport kreeg de veelzeggende titel 'Veel plannen, weinig uitvoering'. Hagoort: "Kunstenaars hebben meegepraat over plannen voor de langere termijn, terwijl uit ons onderzoek blijkt dat er direct resultaat geboekt had moeten worden. Geen papieren constructies, maar direct bouwen aan een Europees Utrecht."

NAAR VOREN

Campagneleider Peter de Haan kan zich de kritiek wel voorstellen, vertelde hij dinsdagmorgen in een reactie op Radio M Utrecht. Hij deelt de mening dat er een nabeschouwing nodig is en heeft daar indertijd zelf ook voor gepleit. "Maar de stemming was toen: We moeten naar voren, de viering van de Vrede van Utrecht in 2013 komt eraan en dat terugkijken heeft nu even geen zin."
Overigens wijst De Haan erop dat Utrecht niet verloren heeft omdat de plannen niet deugden. "Het kan altijd beter, maar iedereen was er enthousiast over. Leeuwarden en Eindhoven vreesden het Utrechtse 'bid' het meest." Volgens De Haan veranderde de jury de spelregels tijdens de wedstrijd. "Ineens golden er criteria als urgentie en achterstand, waar wij niet aan konden voldoen." De campagneleider doelt daarmee op de keuze voor het kleine Leeuwarden, omdat die de toewijzing het meest nodig zou hebben.

GEMEENTERAAD

Het rapport 'Veel plannen, weinig uitvoering' ligt inmiddels ook bij de Utrechtse gemeenteraad. Hagoort en de initiatiefnemers van het onderzoek hopen dat de raadsleden op korte termijn serieus naar mogelijke leerervaringen willen kijken.

Campagneleider Utrechts 'bidbook' op Radio M Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.