Utrecht bij steden met minste groen

UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft relatief weinig openbaar groen. De stad bungelt onderaan in een lijst van 31 steden die zijn onderzocht door de universiteit in Wageningen. Amersfoort doet het wel goed op de ranglijst: de stad staat op plek 4 na Heerlen, Emmen en Lelystad.
Een verklaring voor de lage plek van Utrecht hebben de onderzoekers niet. "Misschien komt het omdat de bevolkingsdruk vrij hoog is. En Utrecht heeft natuurlijk een oude binnenstad.", zegt een woordvoerder van de universiteit. Hij kon niet zeggen waarom Amersfoort dan wel goed scoort.

VERSCHILLEN

De wetenschappers noemen het wel opvallend dat sommige steden, waaronder Utrecht, wel grote verschillen laten zien in vergelijking met 2009. Zo is er sinds die tijd ruim 24 procent meer openbaar groen bijgekomen in Utrecht. Ook Amersfoort deed het goed met bijna 24 procent meer groen.
Gedegen onderzoek naar de oorzaak van de verschillen is er niet gedaan, maar de wetenschappers denken dat het te maken heeft met gebieden die een andere bestemming hebben gekregen.

TEVREDEN

De gemeente Utrecht laat desgevraagd weten dat ze ook geen verklaring heeft. "Daarvoor moeten we het onderzoek nog beter bestuderen." Wel zegt een woordvoerster dat de gemeente erg blij is dat de stad sinds 2009 enkele plaatsen is opgeschoven en dat er de afgelopen jaren veel vooruitgang is geboekt.
De onderzoekers baseren zich voor hun ranglijst op openbare data zoals die door onder meer het CBS wordt verzameld. Ze gaan uit van vierkante meter per woning.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.