Politie: Paarden uit de wei vanwege beul

AMERSFOORT - De politie roept paardenbezitters op om hun dieren 's nachts niet in het weiland te laten staan. De afgelopen maanden zijn er vele tientallen paarden verminkt, onder meer in Soest, Bunschoten en Hoevelaken. Maandag werd een merrie in Amersfoort op klaarlichte dag mishandeld met een scherp voorwerp.
Na overleg met de dierenpolitie is een reeks adviezen opgesteld waarmee mensen kunnen voorkomen dat de beul bij hen toeslaat. Paardenbezitters wordt bijvoorbeeld geadviseerd om hun dier zonder halster in de wei te laten staan en foto's te maken voordat het paard de wei ingaat. Ook moeten ze alert zijn op eventuele gedragsveranderingen bij het paard.
Bij het opmerken van onverklaarbare verwondingen moeten er meteen foto's worden gemaakt, nog voor de dierenarts komt. Als een paard gewond wordt aangetroffen, is het ook belangrijk dat zo min mogelijk mensen op de locatie komen, stelt de politie. Paardenbezitters worden daarnaast opgeroepen om spullen die niet in de wei horen, te laten liggen en alert te zijn op verdachten personen of voertuigen in de omgeving.
De politie vraagt omwonenden van weilanden oplettend te zijn.