Commissie: Splits taken Nederlandse Zorgautoriteit

UTRECHT - De taken van de Nederlandse Zorgautoriteit in Utrecht moeten worden gesplitst. Dat is een van de aanbevelingen van de Commissie Borstlap. De NZa heeft nu twee taken: het vaststellen van tarieven en prestaties waar zorgverzekeraars en ziekenhuizen aan moeten voldoen en het controleren van die instellingen. Dat moet allemaal niet langer door dezelfde organisatie worden uitgevoerd, aldus de commissie.
Minister Schippers laat weten dat ook zij vindt dat er een spanningsveld is tussen de verschillende rollen van de NZa. Zij gaat kijken of het anders moet.

KRITIEK OP PERSONEELSBELEID

Naast de aanbeveling om de taken van de NZa te splitsen is er ook kritiek op de manier waarop binnen de zorgautoriteit met mensen om wordt gegaan. Het personeelsbeleid moet daarom volgens de commissie ook verbeteren.
In het rapport wordt veel aandacht besteed aan de loopbaan van NZa-medewerker Arthur Gotlieb. Die maakte begin dit jaar een einde aan zijn leven nadat er vraagtekens werden gezet bij zijn functioneren. Gotlieb legde voor zijn zelfdoding een dossier aan over de wantoestanden bij de toezichthouder op de zorgmarkt en zwengelde zo het onderzoek van de commissie aan.
Volgens de commissie Borstlap werden er steeds hogere eisen aan Gotlieb gesteld zonder dat hij werd geholpen aan die eisen te voldoen. Die manier van omgaan met personeel moet daarom veranderen, aldus de commissie.
Verschillende partijen in de Tweede Kamer zijn het met de conclusies van de commissie eens en willen verandering zien bij de NZa. PvdA-kamerlid Bouwmeester: "De NZa moet onafhankelijk van het ministerie opereren. Ook intern moet er orde op zaken worden gesteld, zowel qua personeelsbeleid als ICT."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.