Brandbrief tegen circusdieren

UTRECHT - Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken moet haast maken met een wettelijk verbod op het houden van wilde en exotische dieren in circussen. Dat schrijven 24 gemeenten in een brandbrief. Ook Utrecht zette zijn handtekening.
Het idee komt van de Rotterdamse wethouder Eerdmans. Hij en zijn collega's wijzen Dijksma erop dat in 2012 een afspraak in het regeerakkoord is gemaakt over het verbod.
Gemeenten hebben op dit moment nog geen juridische mogelijkheden om het 'circuswild' te verbieden. Dat vindt de Utrechtse SP-wethouder Jansen van de gemeente jammer en daarom ondertekende ook hij de brief. "Wij hopen dat de staatssecretaris deze brief serieus neemt." Het kabinet wilt dit zelf ook, zegt Jansen. "Op andere terreinen maken ze heel veel haast. Waarom dan op dit terrein niet?", vraagt de wethouder zich af.
De steun van Utrecht is opvallend, juist in een week dat circus Belly Wien met wilde dieren als tijgers, kamelen en olifanten in de stad staat. Bekend is dat Belly Wien in eigen land Oostenrijk niet meer welkom is vanwege het welzijn van de dieren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.