Gemeente Utrecht zwakt eisen rond nieuwbouw Zandpad af

UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat de eisen voor de nieuwbouw van het Zandpad afzwakken. Dat is nodig omdat bouwers het anders niet aandurven om nieuwe cabines voor prostituees te bouwen. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente tegen RTV Utrecht.
Dinsdag maakte de gemeente bekend dat het niet gelukt is om bedrijven enthousiast te maken om de nieuwe werkplekken in Utrecht-Overvecht te bouwen. De gemeente heeft zes bedrijven actief benaderd, maar die bedrijven zeggen dat er te weinig zekerheden zijn om te bouwen.

KRITISCH

Daarom gaat de gemeente nogmaals kritisch kijken naar de eisen die ze stellen. "Het staat voor ons als een paal boven water dat de veiligheid van de dames goed geregeld moet zijn. Die eisen zwakken we niet af", zegt de woordvoerder. "Maar de eisen omtrent de bouw en de aanbesteding zullen we moeten aanpassen".
Welke eisen precies afgezwakt worden, is nog niet duidelijk. Ook is het niet duidelijk wanneer de nieuwe werkplekken met rode lichten functioneel zijn. De gemeente zegt zich de komende tijd te beraden op de regels en gaat opnieuw met bouwers in gesprek.
Volgens betrokkenen rondom de nieuwbouw van het Zandpad gaat het nog zeker jaren duren voordat de prostituees weer aan het werk kunnen. Beveiligingsbedrijf Gooiland wil graag de nieuwe werkplekken exploiteren, maar zegt dat de gemeente te streng is. "Natuurlijk moeten de werkplekken veilig zijn. Maar de eisen voor de bouw zijn te streng", zegt het beveilingsbedrijf. "Als die afgezwakt worden, zijn er volgens mij genoeg bedrijven die willen bouwen. Maar gezien de huidige situatie verwacht ik dat het nog zeker jaren gaat duren voordat het Zandpad weer functioneel is".

AFGEWEZEN

Bouwbedrijf de Meeuw uit Oirschot (Noord-Brabant) zegt dat ze inderdaad door de gemeente Utrecht gevraagd is om de werkplekken aan het Zandpad te bouwen en te exploiteren. De Meeuw wil graag bouwen, maar niet exploiteren. "Wij zijn bouwers, geen exploitanten. Wij hebben in deze branche geen ervaring met exploiteren en hebben daarom het aanbod van de gemeente afgewezen", zegt een woordvoerder van de Meeuw.
Ook bouwbedrijf BUKO uit Beverwijk werd gevraagd. Zij wilden alleen kwijt het aanbod te hebben afgeslagen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.