CDA: Zandpadfiasco stopzetten

UTRECHT - Utrecht moet stoppen met de plannen voor een nieuwe prostitutiezone bij het Zandpad. Dat vindt het CDA in de stad. Volgens fractievoorzitter Sander van Waveren is er geen draagvlak en is het 'gemeentebordeel' alleen nog maar een prestigeproject van het college.
Het stadsbestuur maakte dinsdag bekend dat er geen aannemer is gevonden die de nieuwe prostitutiewerkplekken bij het Zandpad wil bouwen en exploiteren. Utrecht benaderde zes partijen met de vraag of ze de grond wilden huren van de gemeente en op eigen kosten cabines wilden bouwen om die te verhuren aan exploitanten en zelfstandige prostituees.
De bouwers krijgen de financiering echter niet rond, vinden de risico's te groot en hebben moeite met het imago van de branche en een rol als verhuurder. De gemeente bekijkt nu of de eisen rond de nieuwbouw afgezwakt kunnen worden. Ook overweegt het college investeerders of ontwikkelaars te benaderen.
Utrecht maakte vorig jaar een einde aan de raamprostitutie in de stad wegens verdenkingen van mensenhandel. Een tijdelijke locatie voor prostituees bleek eerder dit jaar onhaalbaar omdat procedures te lang zouden duren en de kosten niet in verhouding stonden tot het mogelijke resultaat. Voor het CDA is de maat nu vol. De partij roept het college op om geen geld meer te besteden aan het Zandpadproject.
"De plannen voor een nieuwe prostitutielocatie hebben geen steun van omwonenden, de vrouwen willen er niet op wachten en ook ontwikkelaars zien het nu niet zitten. Alleen de coalitiepartijen lijken het nog door te willen drukken", aldus fractievoorzitter Sander van Waveren.
"Naast de gemeentelijke wietclub krijgen we straks een gemeentebordeel, waarvoor de belastingbetaler de rekening betaalt. Het is het toonbeeld van verkeerde prioriteiten op een moment dat de zorgsector op de kop staat en de jeugdwerkloosheid oploopt", meent de CDA'er.

Nieuwe prostitutiezone heel ver weg