Meer gemeenten promoten blutte Burendag

PROVINCIE UTRECHT - Steeds meer gemeenten in de regio stimuleren contact met de buren. Zo roept de gemeente Woerden inwoners op om met ideeën te komen voor Nationale Burendag op 27 september. In Stichtse Vecht wees wethouder Verkroost al eerder op de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor Burendag, maar het geld is inmiddels op.
In de provincie Utrecht hebben 290 mensen de roep van hun stadsbestuur gehoord. Zij hebben een initiatief aangemeld bij het Oranjefonds, dat de Burendag organiseert. De gemeente Utrecht scoort met 84 aanmeldingen vooralsnog het hoogst, waarbij de wijk Ondiep er positief uitspringt.
Volgens het Oranjefonds gebruikt het gros van de Utrechters de dag om de buurt op te fleuren. Braakliggende terreinen worden omgetoverd in moestuinen en plantenperkjes worden aangelegd. Ook spelletjesdagen en creatieve workshops zijn populair. In Leusden is vorig jaar een Facebookpagina met een buurthulpdienst opgericht.
Mensen konden tot 1 september een beurs van maximaal 500 euro aanvragen. Inmiddels is het budget van 1 miljoen euro op en er geen bijdrage meer beschikbaar. Het Oranjefonds verwacht dat er daarom weinig nieuwe aanmeldingen komen. "Waarschijnlijk doen nu evenveel mensen mee als vorig jaar", vertelt een woordvoerder.