Circus: Politici hebben geen idee, wij houden van onze dieren

UTRECHT - Politici weten helemaal niets van circusdieren en komen ook nooit langs om te zien hoe het eraan toe gaat. Dat zegt spreekstalmeester Kevin van Geet van Circus Belly Wien, dat is neergestreken in het Utrechtse Griftpark.
Eens in de zoveel tijd is hij er weer: de discussie over wilde dieren in het circus. Moet het verboden worden of niet? Utrecht vindt van wel, zo bleek woensdag uit een brandbrief aan staatssecretaris Sharon Dijksma, die is ondertekend door in totaal 24 gemeenten.
In het regeerakkoord staat al dat er een verbod komt, maar van een wet is het nooit gekomen. En dus lopen er gewoon weer wilde dieren in het Griftpark alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Het gaat onder meer om tijgers, kamelen en alpaca's.

PIJN

Volgens spreekstalmeester Van Geet hebben de politici en dierenactivisten geen idee waar ze het over hebben. "De dieren zijn hier geboren of zitten hier al langer dan tien jaar. Het is een deel van onze familie. We houden van onze dieren en hebben er een hechte band mee. Als mensen je dan uitmaken voor dierenbeul doet dat gewoon pijn in je hart."

IRRITANT

Van Geet vindt het vooral irritant dat er nooit een politicus komt kijken hoe de dieren nu echt verzorgd worden bij het circus. "Ze mogen met ons mee op reis en komen kijken met een dierenarts, maar wij hebben niets te verbergen."
De 24 gemeenten vinden dat wilde en exotische dieren niet thuishoren in een circus. Kinderen zouden door entertainment met dieren een slecht voorbeeld krijgen van de omgang met dieren. Het Oostenrijkse Belly Wien dat nu in Utrecht staat, reist in eigen land al niet meer rond vanwege dierenwelzijnsredenen, stelt de Partij voor de Dieren.
Gemeenten hebben op dit moment nog geen juridische mogelijkheden om het 'circuswild' te verbieden. Dat vindt de Utrechtse SP-wethouder Jansen jammer en daarom ondertekende ook hij de brief. "Wij hopen dat de staatssecretaris deze brief serieus neemt." Het kabinet wilt dit zelf ook, zegt Jansen. "Op andere terreinen maken ze heel veel haast. Waarom dan op dit terrein niet?", vraagt de wethouder zich af. Utrecht werkt nu nog met een voorkeursbeleid; circussen zonder dieren krijgen de voorkeur boven circussen met dieren. "Maar ook dat werkt niet", zegt Jansen.
Onder de gemeenten die de brandbrief hebben ondertekend, zijn ook Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Almelo. Staatssecretaris Dijksma wil in het najaar met concrete voorstellen komen om het regeerakkoord uit te werken, maar stelt dat er nog wel wat juridische haken en ogen zijn.

Circus Belly Wien: Geen dierenleed bij ons

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.