Meer paddenstoelenplukkers vergiftigd

UTRECHT - Dit jaar zijn al zeker zeven mensen in het ziekenhuis opgenomen na het eten van giftige paddenstoelen. Dat zijn er volgens het Vergiftigingen Informatie Centrum in Utrecht opvallend veel, want gemiddeld komen er in een heel jaar zo'n vijf meldingen binnen. Bovendien is het nog vroeg in het seizoen.
Vaak gaat het om Oost-Europeanen, Chinezen of Syriërs die van huis uit gewend zijn om zelfgeplukte paddenstoelen te eten. Maar omdat sommige soorten erg op elkaar lijken, gaat het wel eens mis.
De gevolgen kunnen ernstig zijn. Zo is in ons land de groene knolamaniet het gevaarlijkst. "Als je daar een flinke hap van neemt, kan je leverfalen krijgen", zegt het informatiecentrum.

5000 SOORTEN

Er komen meer dan 5000 soorten paddenstoelen voor in Nederland. Volgens Janneke Ordelmans, boswachter op de Utrechtse Heuvelrug, is het moeilijk om te onderscheiden welke giftig zijn en welke niet. "Als je de verkeerde pakt, dan kan dat dodelijk zijn", zegt Ordelmans. "Het is echt een vak apart."
"Het is niet de bedoeling om te plukken, tenzij je er echt heel veel verstand van hebt. Eigenlijk we raden het iedereen af. Het is ook een natuurbeleving, dus je wilt dat ook andere mensen er van kunnen genieten."

Welke paddenstoelen kun je eten en welke kun je beter laten staan?