Beatrix opent paviljoen 'Nederland en de Eerste Wereldoorlog'

© Koen van Weel, ANP
DOORN - Het tentoonstellingsgebouw is nu ook de officiële Plaats van Herinnering WO I in Nederland. In het gebouw is een tentoonstelling te zien over hoe het neutrale Nederland toch veel te maken kreeg met de Eerste Wereldoorlog.
OUD MATERIAAL
De expositie is onder meer ingericht met historische spullen van particulieren. Dit voorjaar hielden 20 Europese landen een inzamelingsactie om te voorkomen dat 100 jaar oud materiaal voorgoed zou verdwijnen. In Nederland, bij Huis Doorn, meldden zich ruim 200 mensen die nog artikelen uit het begin van de vorige eeuw hadden.
Keizer Wilhelm II van Duitsland vluchtte in 1918 naar Nederland. Hij woonde enige tijd op kasteel Amerongen en in De Casteelsche Poort in Wageningen, voordat hij zich in 1920 voorgoed in Doorn vestigde. 'Der Kaiser' leefde stil, maar voerde een luxueuze huishouding.
SUBSIDIE GEHALVEERD
Tegenwoordig is het landgoed, waar hij na zijn dood ook werd bijgezet, een museum. Huis Doorn wordt gerund door een kleine beheersstichting en bijna 180 vrijwilligers. Twee jaar geleden halveerde het Rijk de subsidie van Huis Doorn, waardoor het nog maar de vraag was of het museum open kon blijven.
Het landgoed redt het met de tentoonstelling financieel zeker tot 2018, wanneer het een eeuw geleden is dat de keizer Huis Doorn betrok. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de toekomst. Zo wil het museum meer scholieren trekken en moeten er zomerconcerten in de tuinen worden gegeven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.