Slachtoffers Q-koorts willen schadevergoeding

PROVINCIE UTRECHT - Ruim driehonderd slachtoffers van Q-koorts willen een schadevergoeding van de Staat. Ze vinden dat de overheid te laat is begonnen met de inenting van melkgeiten die de bacterie overdroegen. Ook denken ze dat de locaties van de besmette geitenhouderijen expres geheim zijn gehouden.
Het inenten gebeurde in 2009, twee jaar na de uitbraak. Om de epidemie te bestrijden werden een jaar later onder meer dan duizend schapen en geiten gedood in Bunnik, Achterberg, Kamerik, Zegveld en Groenekan. Bij de epidemie in 2007 raakten 100.000 mensen besmet. Zeker 25 mensen overleden aan de ziekte.

VERMOEIDHEIDSKLACHTEN

De slachtoffers worden vertegenwoordigd door advocaat Ivo Sindram. Volgens hem zijn sommige patiënten hun baan of bedrijf kwijtgeraakt. "Q-koortsslachtoffers kunnen nog lang kampen met vermoeidheidsklachten. Ze onderschatten de schade", zegt de advocaat.
Sindram hoopt dat de overheid de aansprakelijkheid erkent en een regeling wil treffen, maar dat verwacht hij niet. "Procederen wordt waarschijnlijk noodzakelijk."
Eerder stelden Q-koortspatiënten ook al ruim 100 besmette geitenboeren aansprakelijk. Over die zaak wordt nog onderhandeld met de verzekeraars van de boeren.