Universiteit Utrecht: Vinvis Katwijk stierf door aanvaring

UTRECHT - De dode vinvis die in augustus voor de kust van Katwijk dreef, is hoogst waarschijnlijk omgekomen door een botsing met een groot schip. Onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht hebben het beest onderzocht en vonden actue bloedingen, oftewel blauwe plekken.
Dat wijst erop dat de walvis van 17 meter toen hij nog leefde een harde klap heeft gekregen. Een aanvaring is dan het meest waarschijnlijke scenario. Het dier had een volle maag en dat de vinvis vlak voor zijn dood nog had gegeten, maakt de verklaring volgens de UU nog sterker. De maaginhoud wordt verder onderzocht door zee-experts in Wageningen.
Tijdens de eerste schouw van de dode vinvis op het strand van Scheveningen bestond al het vermoeden dat het dier een plotselinge dood was gestorven. De universiteit kijkt nu naar meerdere aangetroffen leverabcessen met parasieten. Die kunnen de vinvis verzwakt hebben, waardoor hij kwetsbaarder kan zijn geworden voor een aanvaring met een schip.
Hoe de walvis in de Nederlandse wateren terecht is gekomen, is nog onduidelijk. Volgens de Utrechtse onderzoekers lijkt het er sterk op dat het dier op de boeg van een schip is vervoerd. Gebroken ruggenwervels, de staat van ontbinding en de vindplaats van het karkas bij de vaargeul wijzen daarop.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.