Opstelten nog steeds wars van wietexperimenten

UTRECHT - Gemeenten mogen niet gaan experimenteren met gereguleerde wietteelt. Regeringspartij PvdA had op zo'n proef aangedrongen, maar krijgt nul op het rekest van VVD-minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Die is en blijft tegen gereguleerde hennepteelt en heeft daarvoor tot nu toe een meerderheid in de Tweede Kamer.
In een brief aan de Kamer reageerde hij donderdag op een oproep van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer. Senator Guusje ter Horst, oud-minister van Binnenlandse Zaken, pleitte eind juni voor een proef waarbij gecertificeerde bedrijven hennep mogen leveren aan coffeeshops.
Daarbij haalde Ter Horst ook de brief aan die veel burgemeesters aan Opstelten hadden gestuurd met het verzoek om te mogen experimenteren met gereguleerde wietteelt.

ONMOGELIJK

Opstelten schrijft aan de Kamer dat gereguleerde wietteelt volgens hem juridisch onmogelijk en ook onwenselijk is. Hij daarom wil blijven inzetten op het aanpakken van de criminaliteit. "Alles overziende heb ik daarbij moeten vaststellen dat ik met een aantal burgemeesters van mening verschil over wat de meest effectieve en daarmee gewenste aanpak kan en moet zijn."
Volgens Opstelten vindt hij belangrijke juristen, het Openbaar Ministerie en de politie aan zijn kant. Hij stuurde bij de brief ook een rapport naar het parlement waaruit zou blijken dat zijn aanpak de juiste is.

WIETCLUBS

Utrecht is een van de gemeenten die willen experimenteren met gereguleerde wietteelt. Vooral D66, de grootste partij in de stad, ziet graag een proef met zogeheten wietclubs, waarbij de leden samen hennepplanten beheren en de wiet verdelen.
Opstelten en de Eerste Kamer hebben volgende week een overleg over de kwestie, maar het is niet waarschijnlijk dat hij zich laat overhalen om experimenten met legaal geteelde wiet toe te staan.