Miljoen euro voor hartonderzoeker UMC Utrecht

UTRECHT - Een chirurg van het UMC Utrecht heeft opnieuw geld gekregen voor onderzoek naar lichaamseigen hartkleppen. Dr. Jolanda Kluin kreeg eerder vier miljoen euro van een belangrijke organisatie voor medisch onderzoek en mede daardoor krijgt ze nu ook een miljoen euro van de Nederlandse overheid.
Kluin zoekt naar een manier waarbij het lichaam zelf een nieuwe, levende hartklep kan laten groeien. Bij deze techniek wordt een biologisch afbreekbare hartklep bij de patiënt geïmplanteerd. De hartklep trekt bloedcellen aan en daarmee wordt het kunststof uiteindelijk vervangen door een levende hartklep.
"Wereldwijd vinden jaarlijks ruim driehonderdduizend hartklepvervangingen plaats", licht Kluin toe. "Hoewel de beschikbare hartklepprothesen levensreddend zijn, krijgt toch nog altijd zo'n dertig procent van de patiënten binnen tien jaar te maken met complicaties."
De techniek is nog niet lang niet klaar, maar wordt wel als erg veelbelovend gezien. Kluin is momenteel nog met preklinisch onderzoek bezig dat nodig is vóór toepassing in de mens.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.