Amersfoorts gezin vermoedelijk vertrokken voor Jihad

AMERSFOORT - Een Amersfoorts gezin is naar Syrië gereisd, volgens de gemeente vermoedelijk om zich aan te sluiten bij de Jihad. Dat blijkt uit een brief van burgemeester Lucas Bolsius aan de gemeenteraad van Amersfoort.
De burgemeester laat aan de raad weten dat hij deze week hiervan op de hoogte is gesteld. Relevante informatie wordt volgens Bolsius gedeeld met veiligheidsdiensten en de Raad voor de Kinderbescherming. De gemeente wil verder geen informatie over het gezin vrijgeven.

HALSOVERKOP

Volgens de Volkskrant zou het Amersfoortse gezin zondagavond halsoverkop zijn vertrokken. Ook een gezin uit de omgeving van Utrecht is naar Syrië gegaan. Ze hadden contact met de twee gezinnen uit Huizen, waarvan de ouders vorige week werden gearresteerd en de kinderen uit huis werden geplaatst.
De inlichtingendienst AIVD kan niets zeggen over de contacten tussen de gezinnen. Of er inderdaad een tweede gezin is vertrokken, kan de dienst ook niet zeggen.
De vier gezinnen zouden zich volgens de Volkskrant hebben willen vestigen in het kalifaat van Islamitische Staat. De twee gezinnen die daadwerkelijk zijn gegaan, zouden geen afscheid van familieleden hebben genomen, maar een briefje hebben achtergelaten.

STRIJDEN

Vrijdag schreef dagblad Trouw dat er in Nederland drie regionale netwerken van moslim-extremisten zijn. Het gaat om streng gelovige moslims met plannen om in Syrië of Irak te gaan strijden. In Midden-Nederland zijn behalve Utrechters en Huizenaren ook moslims in Almere, Hilversum en Zeist betrokken. Volgens Bolsius behoort Amersfoort niet tot de meest betrokken gemeenten, waarmee de Rijksoverheid en betrokken instanties regelmatig overleg voert.

SIGNALEN

Volgens de burgemeester zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat in de omgeving van het gezin meer dan gemiddeld zorg moet zijn voor radicalisering. Bolsius: "Dat neemt niet weg dat wij allemaal de verantwoordelijkheid hebben om alert te zijn op mogelijke signalen voor radicalisering en jihadisme."
Indien daar behoefte aan is, zal Bolsius dinsdagavond met wethouder Bertien Houwing in een vertrouwelijk overleg met de fractievoorzitters hierover spreken. Tegenover RTV Utrecht wil de burgemeester niet reageren.
Begrijpelijk, vindt Ad Meijer. Want volgens de fractievoorzitter van de lokale SP ligt de bal nu bij de overheid en niet bij de gemeente. Meijer is zelf geschrokken van het nieuws. "Het is erg dat dit gebeurt en het is een landelijk probleem, we moeten elkaar nu niet raar gaan aankijken."