"Jihadist Amersfoort is broer van Hofstadgroepterrorist"

AMERSFOORT - De vader van het Amersfoortse gezin dat vermoedelijk op jihadreis is naar Syrië, is Jermaine W., de broer van Jason W., die een jarenlange celstraf uitzat voor betrokkenheid bij de Hofstadgroep. Dat melden bronnen aan de NOS.
Leden van de radicaal-islamitische Hofstadgroep kwamen regelmatig bijeen in het huis van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Jermaine W. werd in het verleden, net als zijn oudere broer Jason, in verband gebracht met die terreurbeweging. Hij werd echter nooit veroordeeld voor terroristische activiteiten.

MOORDAANSLAG

Jason W. werd in 2006 aangeklaagd, omdat hij het werk van Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali onmogelijk zou hebben gemaakt. Op zijn werk, een bakkerij in Leusden, was een briefje gevonden met een eenvoudige tekening. Daarop stond een plan voor een moordaanslag op Hirsi Ali afgebeeld. W. werd vrijgesproken, omdat er geen aanwijzingen waren dat hij het briefje had gemaakt.
De broers hebben een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder. Ze hebben zich bekeerd tot de Islam. Jason W. kwam in mei 2013 vrij, nadat hij tweederde van zijn straf van dertien jaar had uitgezeten. In de gevangenis zou hij afstand hebben genomen van zijn radicale opvattingen.

GEZINNEN

Vrijdag maakte burgemeester Lucas Bolsius bekend dat een gezin uit Amersfoort Nederland onlangs heeft verlaten, mogelijk om zich te vestigen in Syrië. Volgens de Volkskrant had het gezin van Jermaine W. contact met de gezinnen in Huizen, die vorige week zijn opgepakt omdat ze zich bij de Jihad wilden aansluiten.
Ook een gezin uit de omgeving van Utrecht zou zijn verdwenen. De vrouw van Jermaine W. is bevriend met de vrouw van dat gezin.