Duizenden handtekeningen voor behoud Hofpoort Ziekenhuis

WOERDEN - Ruim 14.000 mensen hebben de petitie getekend voor het behoud van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden. Dat hebben de initiatiefnemers van de petitie zaterdag bekendgemaakt.
In het verzoekschrift wordt opgeroepen het streekziekenhuis in het centrum van het Groene Hart te behouden, met continue ziekenhuiszorg en een spoedeisende hulp. De petities worden aangeboden aan de minister van volksgezondheid, de Kamercommissie voor Volksgezondheid, de zorgverzekeraars en de toezichthouders.

FUSIE

Het Woerdense ziekenhuis wil fuseren met het Antonius Ziekenhuis in Utrecht, maar dat stuit op grote weerstand bij politieke partijen en een grote groep inwoners. Als de fusie doorgaat, blijft er in Woerden alleen een polikliniek over. Voor spoedeisende hulp moeten inwoners van Woerden dan uitwijken naar andere ziekenhuizen in de regio.

CLIENTENRAAD

Ook de cliëntenraad van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis is bezorgd over een mogelijke fusie. "In de huidige plannen wordt naar ons gevoel de functie van het Hofpoort Ziekenhuis uitgekleed en blijft er met slechts een polikliniek maar weinig over in Woerden", zegt voorzitter Henry Dekker van de cliëntenraad.
"Wij pleiten daarom voor een meer evenwichtige taakverdeling voor de drie locaties waar het Hofpoort straks onderdeel van uitmaakt." Dekker maakt zich vooral zorgen dat het Woerdense ziekenhuis in de huidige plannen straks geen eigen afdeling spoedeisende hulp meer heeft.
Het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis liet eerder deze week weten voor begin volgend jaar duidelijkheid te willen geven over de gevolgen van een mogelijke fusie. Het ziekenhuis meldde dat nadat raadsleden hun zorgen hadden uitgesproken over de fusieplannen.