Demonstratie en kamervragen na afgelasten boekpresentatie

UTRECHT - Tientallen Catalaanse demonstranten hebben zich zondagmiddag op het Domplein in Utrecht verzameld om te protesteren tegen het afgelasten van een lezing bij het Instituto Cervantes. Afgelopen vrijdag zou schrijver Albert Piñol daar de Nederlandse vertaling van zijn boek presenteren maar dat ging op het laatste moment niet door.
Het boek van Piñol gaat over de val van Barcelona in 1714 waarmee een einde kwam aan het zelfbestuur van de regio Catalonië. Dat onderwerp ligt in Spanje gevoelig omdat dat gebied nog steeds dreigt met afscheiding van Spanje en daar in november zelfs een referendum over houdt. Op 11 september wordt de val van Barcelona door Catalanen herdacht.
Het Instituto Cervantes aan het Domplein in Utrecht is van de Spaanse regering. Die schrapte de bijeenkomst vrijdag vanwege het politieke karakter van het boek. De demonstranten wilden daar zondag tegen protesteren en vroegen aandacht voor het komende referendum. Ook in Spanje leeft de zaak rond de afgelaste presentatie: de Catalaanse Socialistische Partij eist uitleg in het parlement.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.