Jermaine W. werd voor vertrek al in de gaten gehouden

AMERSFOORT - Het Amersfoortse gezin dat halsoverkop naar Syrië is afgereisd om zich mogelijk bij terreurgroep IS aan te sluiten werd al een tijd door de veiligheidsdiensten in de gaten gehouden. Dat zegt journalist Marije Veerman, die Jermaine W in het verleden interviewde.
Volgens Veerman heeft de politie de familie ook al eens bezocht: "Ze zijn toen langsgeweest bij Jermaine maar ja, ze hebben gefaald daarin."

BUREN VERRAST DOOR VERTREK

Het vertrek van Jermaine W. en zijn gezin was in ieder geval een verrassing voor zijn directe buren in Amersfoort. Tegen RTV Utrecht zeggen die dat hij een aardige buurman was, met een leuke vrouw en kinderen. Van radicale plannen om naar het Midden-Oosten te emigreren, liet hij niets merken.
Vrijdag maakte burgemeester Lucas Bolsius bekend dat Jermaine W. en zijn gezin zich vermoedelijk hebben aangesloten bij de strijd voor een islamitische staat.
Amersfoortse fractievoorzitters die meer willen weten over de Syriëgangers kunnen daarvoor dinsdagavond terecht bij burgemeester Bolsius. Behalve het gezin van W. is ook een gezin uit de omgeving van Utrecht verdwenen. De moeders van beide huishoudens zijn met elkaar bevriend.
W. werd jaren geleden in verband gebracht met de radicaal-islamitische Hofstadgroep, maar niet veroordeeld. Zijn broer Jason W. kreeg 15 jaar cel. Hij nam afstand van de radicale islam en kwam eerder vrij.
Burgemeester Bolsius roept Amersfoorters op goed op te letten of er mensen radicaliseren. Hij vraagt ook organisaties om hulp.

Jermaine W. later pas radicaal