Schijn van belangenverstrengeling bij Utrechts onderzoek lustpil

UTRECHT - De Universiteit Utrecht heeft een promotieonderzoek naar geneesmiddelen voor vrouwen met seksuele problemen uitgesteld vanwege de schijn van belangenverstrengeling. Vijf van de acht betrokkenen zouden banden hebben met het bedrijf Emotional Brain dat twee medicijnen ontwikkelt die vrouwen meer zin moet geven in seks. Dat meldt het tv-programma Zembla.
Een lid van het managementteam van Emotional Brain uit Almere zou woensdag aan de Universiteit Utrecht promoveren op onderzoek dat ten grondslag ligt aan de medicijnen. De begeleiders van het proefschrift en twee leden van de beoordelingscommissie geven wetenschappelijk advies aan het bedrijf. Emotional Brain financierde het onderzoek.
De Universiteit Utrecht noemt de situatie 'niet acceptabel' en heeft besloten de promotie uit te stellen en het oordeel van een nieuwe beoordelingscommissie af te wachten. Een woordvoerder laat Zembla weten dat er vooralsnog geen reden is om te twijfelen aan de wetenschappelijke kwaliteit van het proefschrift.
Donderdagavond besteedt Zembla meer aandacht de kwestie in de uitzending Seks op recept.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.