"Regionale doelen duurzame energie in gevaar"

PROVINCIE UTRECHT - Gemeenten in de provincie Utrecht moeten hard aan het werk om hun eigen doelstelling voor duurzame energie te halen. Dat zeggen Natuur en Milieufederatie Utrecht, Economic Board Utrecht en adviesbureau Ecofys. In 2020 willen de gemeenten zeker 10 procent van de energie uit duurzame bronnen halen.
De drie organisaties berekenden dat de gemeenten in de regio momenteel gemiddeld voor 2,4 procent duurzame energie gebruiken. Dat betekent dat er de komende zes jaar nog veel moet gebeuren.
"We kunnen veel meer woningen goed isoleren en we kunnen veel meer zonnepanelen op daken zetten dan we nu al zien", zegt directeur Joris Hogenboom van NMU. "Als we de krachten bundelen en beter samenwerken, kunnen we dat tempo echt omhoog gaan brengen".
Het aantal zonnepanelen in de provincie zou moeten vertienvoudigen tot ongeveer 1,5 miljoen panelen, zegt Hogenboom. Ook moeten er nog zeker twintig windturbines bij komen, wordt het tijd om de elektrische auto meer ruimte te geven en zouden veel meer huizen energiezuinig moeten worden.

BANEN

De investeringen zorgen niet alleen voor een schoner milieu, maar leveren ook structureel 20.000 extra banen in Utrecht op, berekenden NMU, EBU en Ecofys. Toch wil de provincie Utrecht geen extra geld in de doelen steken. "Dat is aan de markt", zegt gedeputeerde Ralph de Vries. Hij wil wel helpen om contacten te leggen.
De drie partijen vertegenwoordigen zowel de groene sector in Utrecht als het bedrijfsleven en de overheid. NMU is een onafhankelijke stichting en krijgt subsidie van onder meer de provincie en de Postcodeloterij. De Economic Board Utrecht is samenwerkingsverband van bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen in de regio en Ecofys is een commercieel consultancy bureau.