Kerkgenootschap moet zaal verhuren aan homo's

UTRECHT - De Evangelische Gemeente Utrecht moet haar zalen ook aan homo's verhuren. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mensen beslist in een zaak die was aangespannen door de werkgroep Jong&Out van COC Midden-Nederland.
De werkgroep wilde vorig jaar een zolder huren van de kerk aan de Boothstraat in hartje Utrecht. Hoewel de leden vriendelijk werden ontvangen en rondgeleid door de verhuurder, maakte het kerkbestuur, eigenaar van de ruimte, later bezwaar tegen de komst van de homojongeren.
De kerk mocht de homojongeren niet weigeren, zegt het College, omdat de kerk de zalen aan iedereen verhuurd en niet alleen als religieuze ruimte gebruikt. Er kan dan geen aanspraak worden gemaakt op de vrijheid van godsdienst. Bovendien was nog helemaal niet bekend wat de homojongeren met de ruimte wilden doen.

BEZINNING

In het Reformatorisch Dagblad zegt advocaat Bouter van het kerkbestuur erg teleurgesteld te zijn over de uitspraak. Hij vindt dat het oordeel "tot bezinning moet leiden" en niet alleen bij de Evangelische Gemeente Utrecht.
Kerken, maar ook christelijke scholen, kunnen nu kiezen om te stoppen met verhuur van ruimtes of hun principes ondergeschikt te maken aan de inkomsten, zegt Bouter. Een derde optie is dat christelijke instellingen heel precies vastleggen wat wel en wat niet kan.
Bouter denkt overigens niet dat het COC de verhuur nu gaat afdwingen. "Het gaat de organisatie in deze kwestie om een principiële uitspraak." De homojongeren hadden vorig jaar al aangegeven dat ze de huurprijs aan de hoge kant vonden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.