Geïrriteerde katholieken verlaten St.Willibrordkerk

UTRECHT - Het Sint Willibrord Apostolaat ziet geen mogelijkheid om vieringen te blijven organiseren in de Utrechtse Willibrordkerk. De eigenaar van de kerk wil niet afzien van theatervoorstellingen, één van de eisen van het apostolaat om het kerkgebouw te blijven huren.
Door theatervoorstellingen met onder meer doodskisten is de rijk gedecoreerde kerk aan de Minrebroederstraat ontheiligd. Het apostolaat wil de kerk graag opnieuw inzegenen, maar kardinaal Eijk doet dat alleen op de voorwaarden dat er een einde komt aan controversiële theatervoorstellingen en dat de programmadirecteur opstapt. Ook zouden andere religieuze instellingen er niet zelfstandig diensten mogen houden.
De eigenaar van de kerk, de Sint Willibrordusstichting, wil het gebouw blijven verhuren voor zakelijke doeleinden. De stichting zegt op haar site dat de neogotische kerk een monument is, dat losstaat van 'geloof' en 'cultuur' en dat het enige doel is om de kerk open te houden "als sacrale kerk én als monument". Daarvoor is veel geld nodig en dus moet het worden verhuurd, aldus de stichting.

BEMIDDELING

Een bemiddelingspoging tussen de twee organisaties is op niets uitgelopen. Het apostolaat is nu op zoek naar nieuwe locatie, maar dat blijkt lastiger dan gedacht, schrijft het apostolaat in een brief aan de gemeenteleden.
De kerk werd in 1853 geopend op de plek van een oud weeshuis. De welgestelde leden lieten de kerk zeer rijk versieren. In de jaren zestig stootte het bisdom Utrecht de kerk af omdat er te weinig kerkgangers waren en omdat het gebouw erg duur in onderhoud was. De kerk werd uiteindelijk van de sloop gered en vanaf de jaren '90 voor miljoenen euro's gerestaureerd, onder meer met geld van de gemeente Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.